New Climate Economy

New Climate Economy

A finanszírozás volt a téma Budapesten

2015. június 17. - NCE blog

A klímaváltozás elleni küzdelem és a gazdasági növekedés összehangolását célzó, lehetséges intézkedésekről folytatott egyeztetéseket – a Magyar Közgazdasági Társaság és a Brit Nagykövetség meghívására – Sandrine Dixson-Decléve, a Wales-i herceg kezdeményezésére megalakult, klímaváltozás ellen küzdő üzleti csoport európai igazgatója, a klímaváltozás elleni küzdelem iránt elkötelezett EU-s minisztereket és üzleti vezetőket tömörítő Zöld Növekedési Platform főtitkára, a Cambridge-i Egyetem Fenntartható Üzleti Vezetés Intézete európai irodájának vezetője június 17-én – a Nemzetközi Klíma Akciónapon – Budapesten.

Sandrine Dixson-Decléve az egynapos látogatás során találkozott Körösi Csabával, a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóságért felelős igazgatójával, majd az MKT és a Költségvetési Tanács elnöke, Kovács Árpád meghívására a Parlamentben munkaebéden vett részt Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár, Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár, Vonnák Balázs, az MNB pénzügyi rendszer elemzéséért felelős igazgatója, valamint Hegedüs Éva, az MKT főtitkára, a Gránit Bank Zrt. alelnök-vezérigazgatója társaságában. A látogatás zárásaként a zöld növekedést támogató EU-s miniszteri csoport főtitkára a Magyar Bankszövetség elnökségének tagjaival egyeztetett.

sandrine_visit.jpg

Adam Kettle-Williams brit nagykövet-helyettes, Banai Péter Benő, Hegedüs Éva, Kovács Árpád,
Sandine Dixson-Decléve, Orbán Gábor és Vonnák Balázs


A látogatás előzménye az volt, hogy az év végi, párizsi ENSZ-klímacsúcsra történő felkészülés jegyében, Új klímagazdaság címmel egy rangos nemzetközi konferenciát szervezett a Brit, a Francia és a Német Nagykövetséggel karöltve a Magyar Közgazdasági Társaság 2015 februárjában Budapesten. A februári konferencia előadói egyetértettek abban, hogy a válságból kilábaló és a gazdasági növekedés útjára lépő magyar gazdaság számára fontos kérdés, hogy a gazdaság- és környezetpolitikai célokat összehangolja, azaz a környezetpolitikai célok megvalósítása erősítse a gazdasági növekedést. A szakértők úgy látják: a klímaváltozás elleni küzdelem globális kihívás, amire világszinten egyre nagyobb iparág épül. Ez pedig a magyar gazdaság – és hitelezői oldalról természetesen a magyar pénzügyi szektor – számára is komoly üzleti lehetőségeket kínálhat.

Sandrine Dixson-Decléve látogatásának a közelgő, párizsi klímacsúcs mellett külön aktualitást adott, hogy a Zöld Növekedési Platform a közelmúltban tette közzé Hogyan finanszírozzuk az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérést című jelentését. Ez a tanulmány elsősorban a pénzügyi szektor szerepével foglalkozik, ajánlásokat fogalmaz meg az intézményi befektetők, a pénzügyi felügyeletek és az állami pénzintézetek felé, kiemeli a zöld beruházások különböző szereplői közötti jobb kockázatmegosztás fontosságát, rámutat a zöld beruházási projektek előtt álló akadályokra mind a tervezési-engedélyezési, mind pedig közbeszerzések terén, valamint rámutat arra is, hogy milyen lehetőségek rejlenek abban, hogy a megtakarításokat e zöld projektek felé ösztönözzék az illetékesek. A tanulmány természetesen a szakpolitikai döntéshozók felelősségét is aláhúzza, hiszen a szabályozási környezet döntő hatással bír a zöld beruházási döntésekre.

A Magyar Közgazdasági Társaság a zöld gazdaság témakörét külön szekcióülésen tárgyalja a hazai közgazdász szakma legnagyobb éves rendezvényén, az 53. Közgazdász-vándorgyűlésen, 2015. szeptember 4-én a Miskolci Egyetemen.

A bejegyzés trackback címe:

https://newclimateeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr37551738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása