New Climate Economy

New Climate Economy

Előadók

2015. február 24. - NCE blog

http://www.faee.fr/files/image/aee/CODIR/Patrick%20Criqui.jpgCriqui, Patrick
a Grenoble-i Egyetem Fenntartható Fejlődés és Energia-gazdaságtani kutatóegységének (EDDEN) igazgatója

Patrick Criqui a Grenoble-i Egyetem (Franciaország) Fenntartható Fejlődés és Energia-gazdaságtani kutatóegységének igazgatója, a Deep Decarbonization Pathways Project részvevője, a Francia Környezetvédelmi Minisztérium fenntartható fejlődés gazdaságtanával foglalkozó tanácsadó testületének tagja, illetve az IPCC egykori tagja. A szakember több mint 25 éves tapasztalattal bír az energetikai modellezés és környezeti gazdaságtan területén. Az elmúlt 20 évben kidolgozta a POLES-modellt, amit több francia intézmény és vállalat is alkalmaz a saját klíma- és energiapolitikája felmérésére, kialakítására. Közgazdász tanácsadóként dolgozott a Totalnál (1992–1993), az „Energia 2010–2020 Terv” csoport főelőadója volt (1996–1998) és az „Energetikai átmenet egy zöldebb gazdaságért” törvénytervezetről indított nemzeti konzultáció egyik szakértője (2013).

 
http://www.mvm.hu/hu/hirek/Documents/harmati_gyorgy2.jpgHarmati, György
a Magyar Villamos Művek Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyettese

Harmati György 41 éves közgazdász. 1994-től 2013-ig a Shellnél dolgozott különböző pozíciókban, 1998 óta Spanyolországban. Legutóbb, 2008-tól a Shell España gázellátási igazgatója volt. Üzletfejlesztéssel, stratégiai tervezéssel, gáz- és kapacitás portfólió optimalizálással, valamint értékesítéssel foglalkozott. 2013. február 1. óta az MVM Zrt. stratégiai vezérigazgató-helyetteseként kamatoztatja nemzetközi tapasztalatait és a gáz üzletágban szerzett szakmai tudását.

http://www.kovet.hu/sites/default/files/styles/face/public/portrait_photos/kerekes2.jpg?itok=finxE4noKerekes, Sándor
a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Kar Környezet-gazdaságtani és Technológiai Tanszékének egyetemi tanára, az MKT Környezet-gazdaságtani Szakosztályának elnöke

Kerekes Sándor 1948-ban Tatán született. 1971-ben végzett az MKKE kémia-áruismeret tanári szakán. 1986-tól a MKKE Technológiai és Áruismereti tanszék vezetője. Vezetésével a tanszék 1989-ben Környezet-gazdaságtani és technológiai tanszékké alakult. 2000-ben megbízást kapott a BKÁE-n a Környezettudományi Intézet megalakítására a környezettudományi képzés indítása érdekében. Az öt tanszéket átfogó intézetnek jelenleg is igazgatója. 1994 és 1997 között, majd 2002 és 2006 között a Gazdálkodástudományi Kar dékánja, 2008-tól 2010-ig a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos és oktatási rektorhelyettese, 2010-től 2011-ig pedig az egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettese. 1997-ben az UNIDO segítségével létrehozta a Tisztább Termelés Magyarországi Központját, amelynek 2007-ig vezetője volt. 1986-ban kandidátusi fokozatot szerzett, 2003-ban pedig az MTA doktora lett. 2008-tól 2010-ig az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke, 2010 óta pedig alelnöke. A Magyar Közgazdasági Társaság Környezet-gazdaságtani Szakosztályának elnöke.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/c/cc/Kov%C3%A1cs_%C3%81rp%C3%A1d.pngKovács, Árpád
a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke

Eredeti végzettségét tekintve mérnök. 1990-től az újjáalakult Állami Számvevőszék főcsoportfőnöke, később igazgatója, 1997-től pedig elnöke. 2004 és 2007 között a számvevőszékek világszervezetének, az INTOSAI kormányzótanácsának elnöke. 2002-től a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke, 2008 óta pedig a szervezet elnöke. 2008-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Közgazdaságtani és statisztikai tanszékének egyetemi docense, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára. 2010 júniusától a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának tagja, 2010 augusztusától a Magyar Villamos Művek Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke. Kutatási területe az állami beruházások ellenőrzése, az állami ellenőrzés rendszere, a privatizáció és a korrupcióellenes küzdelem vizsgálata. A nemzetközi Trilaterális Bizottság tagja.


KCS2Kőrösi, Csaba
a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója

Kőrösi Csaba 2015 januárja óta a Köztársasági Elnöki Hivatal újonnan létrehozott Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője. Ezt megelőzően 2010 és 2014 között Magyarország állandó ENSZ-képviseletének rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként dolgozott. Ezzel egyidejűleg, 2013 és 2014 között az ENSZ Nyitott Munkacsoportjának magyar társelnöke volt, ahol legfőbb feladatai közé tartozott a következő 15 év fenntartható fejlődési céljainak kialakítására tett javaslatok kidolgozása. Kőrösi Csaba 1983-tól kezdve számos pozíciót töltött be a Külügyminisztériumban, többek között 2001 és 2002 között biztonságpolitikáért és multilaterális diplomáciáért felelős helyettes államtitkárként, 2006 és 2010 között pedig az EU kétoldalú kapcsolatokért felelős főosztály vezetőjeként dolgozott.


http://oecdobserver.org/files/Roundtable_12/Pasztor.jpgPásztor, János
az ENSZ klímaváltozás-ügyi főtitkár-helyettese

Pásztor János 2015. február 1-je óta az ENSZ első klímaváltozás-ügyi főtitkár-helyettese. Korábban a WWF nemzetközi szervezetének megbízott természetvédelmi igazgatója, illetve politikai és tudományos igazgatója volt. 2011–2012 között az ENSZ főtitkára magas szintű Globális Fenntarthatósági Paneljének ügyvezető titkáraként dolgozott, 2008–2010 között pedig a főtitkár Klímaváltozás-ügyi Támogató Csoportjának igazgatójaként tevékenykedett. 2007-ben az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) Környezetvédelmi Menedzsment csoportjának igazgatója volt. 1993 és 2006 között számos különböző magas tisztséget töltött be az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményének (UNFCCC) munkaszervezetében.

http://www.kormany.hu/download/7/c6/00000/Szabo%20Zsolt.jpgSzabó, Zsolt
a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkáraként Szabó Zsolt felel az energiahatékonyság és az energiatakarékosság-fokozás stratégiai feltételeinek megteremtéséért, a klímapolitikai stratégia kidolgozásáért és végrehajtásáért, valamint a kiemelt közszolgáltatások, a víziközmű-szolgáltatással és a hulladékgazdálkodással összefüggő közszolgáltatások szabályozásáért. 2010 óta országgyűlési képviselő, 2010 és 2014 között Hatvan város polgármestere.


Van Ee, Bertrand
az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Climate elnevezésű Tudás és Innovációs Közösségének ügyvezető igazgatója (Climate-KIC)

A Climate-KIC az Európai Unió legfőbb éghajlattal kapcsolatos innovációs kezdeményezése, melyet az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2010-ben alapított. Bertrand van Ee, a Climate-KIC nemrég megválasztott új igazgatója azért felelős, hogy az Európában klímaváltozással foglalkozó innovátorok támogatásán keresztül tovább terjessze a közösség munkájának a hatását, valamint bővítse a világszínvonalú partnerhálózatát és erősítse az összefonódást a tudomány, az innováció, a vállalkozások és a közösség képviselői között. Van Ee széleskörű kereskedelmi és műszaki szakértelemmel rendelkezik. Legutóbb egy független, nemzetközi mérnöki tanácsadó cégnek, a Royal HaskoningDHV (DHV) volt az elnöke és ügyvezető igazgatója Hollandiában. A 35 országban 7.000 szakemberrel működő vállalatnak 2007 óta volt az ügyvezető igazgatója. Továbbá a Technológiai és Innovációs Akadémia (AcTI) elnöke és a Mérnöki Akadémiák tagja Európában (Euro-Case) és a világon (CAETS). A DHV-nál betöltött funkciója előtt Van Ee egy amerikai székhelyű multinacionális mérnöki és építészeti cégnél, a Flour-nál 21 éves karrierjén keresztül került alelnöki pozícióba.


http://www.e-control.at/portal/page/portal/medienbibliothek/presse/multimedia/video/2-e-dialog-2014-varro.jpgVarró, László
a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) gáz- és árampiaci igazgatója

Varró László 2011-ben csatlakozott a Nemzetközi Energia Ügynökséghez, mint gáz-, szén- és árampiaci igazgató. A divízió a gáz-, szén-, és villamosenergia-piacok és szakpolitikai fejlemények elemzésével foglalkozik, különös hangsúlyt fektetve a kereslet-kínálat egyensúlyára, a kapacitásnövelő beruházásokra, ellátás-biztonsági problémákra és a klímapolitikák gáz- és villamosenergia-rendszerekre gyakorolt hatására. Mielőtt csatlakozott az IEA-hoz, Varró László a versenyszférában dolgozott, a MOL-csoport stratégiai-fejlesztési igazgatójaként. Itt a kereslet- és árelőrejelzésekért, a befektetésitőke-allokációért és az energiapolitikai változások vállalati stratégiába való integrálásáért volt felelős. A MOL-csoport előtt a Magyar Energia Hivatal vezető közgazdásza volt. A szabályozási hivatalnál legfőbb projektjei a hálózati díjak felosztása és kialakítása, a piacnyitások előtti villamosenergia-vásárlási megállapodások újratárgyalása, valamint a megújuló energiaforrások átvételi árainak bevezetése voltak.

http://www.businessgreen.com/IMG/271/253271/dimitrizenghelis.jpgZenghelis, Dimitri
a London School of Economics (LSE) Grantham Kutatóintézetének megbízott főmunkatársa, a Stern-jelentést készítő csoport korábbi vezetője

Dimitri Zenghelis a London School of Economics (LSE) Grantham Kutatóintézetének megbízott főmunkatársa és a Global Commission on the Economy and Climate (a New Climate Economy projekt) elnevezésű nemzetközi bizottság vezető közgazdásza. A közelmúltban a Cisco hosszú távú innovációs csoportjának vezető közgazdasági tanácsadójaként, valamint a Chatham House-nak (Királyi Külügyi Intézet) is dolgozott. Korábban a londoni klímaváltozás-ügyi irodában a Stern-jelentést készítő csoport vezetője, és az akkori pénzügyminiszter Gordon Brown megbízására készített ‘Stern-jelentés: Az éghajlatváltozás közgazdaságtana’ című munka egyik szerzője volt. Mielőtt a klímaváltozással kezdett foglalkozni, Zenghelis a brit Pénzügyminisztérium gazdasági előrejelzésekkel foglalkozó csoportját vezette.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://newclimateeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr627208229
süti beállítások módosítása