New Climate Economy

New Climate Economy

Gazdasági növekedés és környezetvédelem – együtt

2015. február 25. - NCE blog

Minden államnak lehetősége van arra, hogy egyszerre állítsa növekedési pályára a gazdaságát és mérsékelje a klímaváltozás veszélyeit, függetlenül az adott állam fejlettségi szintjétől. A gazdasági növekedés és a klímaváltozás elleni küzdelem megfelelő összehangolásához az energiahatékonyság növelésére, az alacsony szén-dioxid kibocsátású infrastruktúrák és környezetkímélő technológiák támogatására, valamint az innováció elősegítésére van szükség.

 

Ez a végkövetkeztetése annak a jelentésnek, amelyet 2014 szeptemberében tett közzé egy hét ország kezdeményezésére alakult, kormányfőkből, pénzügyminiszterekből, vezető közgazdászokból, valamint a gazdasági és pénzügyi világ meghatározó szereplőiből álló nemzetközi bizottság. A Better Economy, Better Climate jelentés nemzetközi konzultációjához kapcsolódva, Új klímagazdaság címmel szervezett konferenciát a Brit, a Francia és a Német Nagykövetség, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság 2015. február 25-én, Budapesten. A rendezvényen a klímaváltozás elleni küzdelem meghatározó nemzetközi szakemberei tartottak előadást, többek között Pásztor János, az ENSZ klímaügyekért felelős főtitkár-helyettese, Varró László, a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója, Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára és Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója is.

A konferencia plenáris előadói, illetve három panelbeszélgetésének szakértői egyetértettek abban, hogy a válságból kilábaló és a gazdasági növekedés útjára lépő magyar gazdaság számára fontos kérdés, hogy a gazdaság- és környezetpolitikai célokat összehangolja, azaz a környezetpolitikai célok megvalósítása ne gátolja a gazdasági növekedést. A szakértők úgy látják: a klímaváltozás elleni küzdelem globális kihívás, amire világszinten egyre nagyobb iparág épül. Ez a magyar gazdaság számára is komoly üzleti lehetőségeket kínálhat.

24.jpg

A konferencián elhangzott az is, hogy az Európai Unióban a klímaváltozás elleni küzdelemre a tagállamokat uniós jogszabályok kötelezik, melyek értelmében Magyarországnak már 2020-ra is több kötelezettségnek kell megfelelnie. Ehhez a kormányzatnak már a közeljövőben számos intézkedést szükséges megtennie. A magyar gazdaság szempontjából pedig fontos lenne, hogy ezek az intézkedések a klímapolitikai célok teljesítése mellett a magyar gazdaság növekedéséhez is hozzájáruljanak. Az uniós kötelezettségek teljesítése során célszerű a legjobb európai és nemzetközi gyakorlatokat ötvözni a hazai gondolatokkal és elképzelésekkel – a szervezők reményei szerint ehhez is nagyban hozzájárult a szerdai konferencia.

A konferencia tanulságait tartalmazó összefoglalót – amely ide kattintva, pdf formában letölthető – a szervezők április elején elküldték a tanulmányt jegyző nemzetközi szerzőgárdának.

A bejegyzés trackback címe:

https://newclimateeconomy.blog.hu/api/trackback/id/tr137220207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása